kolmapäev, 14. detsember 2016

12kl. Sallivus ja tolerantsus

Perekonna tähtsus inimese elus.
Teema mõnedeks õpiväljunditeks on: selgitada kooselu ja perekonna vormide mitmekesisust; kirjeldab püsisuhte loomist ja säilimist mõjutavaid tegureid; tunnetab iseennast, oma rolli ja vastutust; mõistab rahvastikuprotsesse jne
Teema ilmestamiseks sobib harjutus/rollimäng mille eesmärgiks on anda ülevaade võimalikest noorte otsustest. Anda mõista ja tunda, mida osapooled läbi elavad. Sõnavara kasutamine/rikastamine läbi teatri.
Ülesande kirjeldus:
Reeglid: Kõikidele ei meeldi näidelda, harjutuses saab osaleda vabatahtlikult. Klassiruumi ukse taga avasin õpilastele loo ja nimetasin tegelased. Õpilased said rolli ise valida, ise sõnastada teksti/dialoogi ja valida etenduse raamid. Ettevalmistusaega oli 10 minutit. Lühike sketš avab noorte seisukoha kultuurikonteksti, sallivuse ja tolerantsuse kohta. Annab ülevaate sõnakasutusest, suhtumistest, aitab mõista kõiki osapooli.

Juhendaja avab rollimängu mõiste, toetab ja julgustab.

Lugu: 20aastane noormees tutvustab esimest korda vanematele oma poisssõpra, kes on mustanahaline Lõuna-Aafrika Vabariigist. Nad õpivad koos ülikoolis ning plaanivad alustada kooselu. Õde on väga rahul, selgesõnalist vastu- ja pahameelt näitab välja isa. Ema on meeleheitel, vanema püüab mõista, kuidas lapselaps sellise otsuse on teinud?

Pärast rollimängu esitamist saavad osatäitjad oma rolli selgitamiseks sõna. Vaatajad mõne hetke etenduse mõistmiseks ning siis küsimuste/vastuste esitamiseks. Arutletakse, kuidas mõni teine  õpilane oleks rolli avanud?

Juhendaja ülesanne on õpilase toetamine, kuidas ta end tundis selles rollis?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar